Posted on

Mitä omistan?

Kuukausi takaperin seisoin prisman kassajonossa.Edessäni seisoi noin kuuskymppinen mies. Hänellä oli kainalossaan pensasleikkuripaketti, mallia Black Decker.
Mietin että viittiskö sorkkia miehen ostopäätöstä tässä juuri ennen kassaa. Harmitti hänen puolestaan tuo tuleva hankinta.
Pensasleikkuria käytetään omakotitalon pihan hoitoon – pensaiden leikkaamiseen – ehkä noin kaksi tuntia vuodessa. Sen jälkeen kone roikkuu autotallin seinällä odottamassa seuraavaa kevättä.
Onko jokaisella pensaiden tai pensasaidan omistajalla oltava tosiaan tuommoinen oma kone?
En voinut vastustaa kiusausta, koputin miehen olkapäälle ja pyysin anteeksi häirintää.
Esitin hänelle vaihtoehdon:
Jos olisi paikka, mistä voisit hakea tuon pensasleikkurin vuokralle milloin vain ja palauttaa milloin vain, olisiko se varteenotettava vaihtoehto oman koneen hankinnalle.
Vastaus ei yllättänyt. Tottakai se olisi!
Kassajono eteni. Kassan liukuhihnalla oli jo pensasleikkurin kokoinen aukko.
Edellinen asiakas näppäili jo tunnuslukua. Kerroin, että meillä on tämmöinen palvelu. Mies heräsi miettimään asiaa.
Ajattelin että jarrutusmatka taitaa olla nyt liian lyhyt, mutta virheistähän oppii parhaiten ennakoimaan.
Mies tiedusteli vuokrahintaa, vertasi oman hankintahintaan. Kertoi, että edellinen kone oli kestänyt kymmenen vuotta. Nopea laskutoimitus 10v x15€=150€. Joo just maksaa itsensä takaisin.
Kone meni hihnalle, mutta aikoi jatkossa miettiä myös laitteiden vuokraamista.
Oletteko ajatelleet ikinä näin:
Suunnitteluohjelmissa käytetään useaa tasoa esimerkiksi kerrostalon piirustuksia tehdessä. Tarvittaessa voidaan ruudulle saada näkyviin vaikka yksi kerros tai vaikka pelkät pistorasiat. Aivan kuin läpivalaisu.
Ajatelkaa koko maapallon läpivalaisu.
Pelkät pensasleikkurit jätetään näkyviin. Pisteitä vilkkuu kartalla lähes yhtä tiheään kuin omakotitontteja. Ja Atlantilla vilkkuu rahtialuksen kokoinen liikkuva piste.
Eilen kaveri näytti ohjelmaa, mikä seuraa koko maapallon lentoliikennettä. Ruudulla näkyy kaikki koneet, mitkä on liikenteessä poislukien sotakoneet ym.
Näin silmissäni sen pensasleikkurivirran, mikä kulkee näin kevään ensimmäisinä lämpiminä lauantaipäivinä motonetin kassalta pensasaidan kautta autotalleihin.
Ja sitten ne painepesurit, lehtipuhaltimet, oksasilppurit, klapikoneet,… listaa voisi jatkaa.
Näin vaalien alla on puhuttu resursseista. Sanotaan, että lähitulevaisuudessa resursseista kamppaillaan.
Henkilökohtainen toive on, ja myös Konesin tavoite on,ettei näistä resursseista tehtäisi enää niin paljoa pensasleikkureita.